söndag 22 december 2013

22:a december - Pralinasken


Som jag kort nämnde igår så har vi gjort sju sorters praliner som tillsammans blir en hemmagjord chokladask, med två av varje sort. Detta ska såklart bli en julklapp, och mycket tid och kärlek har lagts ned på detta, så vi hoppas det uppskattas.

Nedan är en förteckning med de olika sorterna vi gjorde, ritad av David.


Whiskykrämen är gjord på en blandning av honung whiskey och smält, mörk choklad, och är ganska flytande i konsistensen. Hjortronkrämen gjordes på hjortronsylt där kärnorna silades bort. Sedan tillreddes den ungefär som lemon curd. Sylten fick snabbt koka upp tillsammans med äggula och lite mer socker, och när den tjocknat tillsattes en klick smör och sedan fick krämen svalna.

Sedan hade vi en pralin med knäckfyllning, och det är helt enkelt som det låter. Den är fylld med knäcksmet, men som dock ej kokat lika länge som knäck, så att den istället håller en flytande konsistens.  Jordnötspralinen är de praliner jag gjorde tidigare, här.

I hjortron-kolan blandades helt enkelt knäcken och hjortronen tillsammans till en röra, och minten, den är gjort på smält choklad, grädde och pepparmyntsolja.


Så pralinskalen förbereddes först, och ställdes kallt för att svalna. Under tiden förberedde vi de olika fyllningarna och pytsade sedan ut dessa i formarna.


För att hålla isär pralinerna, gjordes olika mönster på dem, med både choklad och med hackade nötter. David imiterade sedan dessa i den lilla choklad-manualen som pryder askens topp. Under den finns två lager av praliner, ett med vita praliner, och ett med praliner av mörk choklad.





Och sedan var det bara en rosett och en etikett som saknades. Denna ask förvaras nu i kylskåpet fram till julafton. Det är ju faktiskt "dan före dan, före dopparedan" idag!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar