lördag 21 december 2013

21:a december - Jakten på julstämning


Snön lyser med sin frånvaro och istället smattrar regnet på rutan. Det är nog bara att acceptera att det blir en grön jul, men vi kämpar vidare med att hålla julstämningen uppe. Idag har vi därför gjort sju sorters praliner - med allt från whiskyfyllning till smaker av hjortron, vilket jag kommer berätta mer om imorgon. Dagens stora happening är istället att årets julskinka är tillagad och griljerad.


Det är faktiskt första gången vi köper julskinka, och ur miljösynpunkt är det ju inte det allra bästa, men vi köpte dock en väldigt liten sådan. Skinkan var så klart rimmad med otillagad, och vi bestämde oss för att tillaga den i ugn med hjälp av en stektermometer. För att få den extra saftig tillagade vi den i 110 C värme, tills den uppnått en innertemperatur på 75 C. Detta gjordes med nätet på och med hjälp av en stektermometer höll vi koll på temperaturen. Jag vet inte exakt hur lång tid det tog, men nog var det några timmar alltid.

När skinkan var klar tog vi ut den så att den fick svalna. Sedan bredde vi på griljeringen, som är en blandning av en äggula, tre skedar grovkornig senap och ströbröd. Skinkan åkte sedan åter in i ugnen, och denna gång i 225 graders grillvärme. Traditionsenligt skars sedan ett rutmönster som dekorerades med nejlikor.


Sedan bjöd vi över min syster och hennes pojkvän på julens första skinkmacka, och ett glas mjölk så klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar