måndag 23 april 2012

DIY: Sy din egen bikini

Okej, skämt åsido. Jag tänker inte lägga upp en steg-för-steg-guide om hur man syr sin egen bikini. Dock hoppas jag att detta kan ge er inspiration för att själv prova sy en egen bikini.

Det finns så många fördelar med att sy sina egna plagg. Du har möjlighet att välja precis vilket tyg du vill, det är oftast mer ekonomiskt, och du får ett hållbart plagg (om du syr noggrant) i den modell du önskar.

Jag har länge letat en 50-tals modell på bikini eftersom jag är trött på de pyttesmå modellerna som oftast säljs i butikerna. Men när jag inte hittade vad jag önskade bestämde jag mig för att sy en bikini istället. Inlägget om DVs badmode-reportage som Emma Sundh skrivit om på bloggen Emmas vintage, peppade mig ytterligare till att sy något med vintage-känsla.

Tyget köpte jag som stuvbit på Ohlsons tyger för 55 kr, och då har jag nu efteråt hälften av tyget kvar. Kanske ska jag sy en baddräkt när jag ändå håller på?




Några tips om du ska sy en bikini/baddräkt är att ha en allround-nål på maskinen, eller en särskild trikånål. Sedan ska du tänka på att välja en riktigt elastisk söm, jag tog sicksack! Eftersom baddräktstyger är väldigt elastiska ska du även tänka på att göra dem mindre än dina kroppsmått.

För att få till kuporna på min bikiniöverdel tog jag en av mina behåar, som började bli gammal och sliten, och klippte ut kuporna. Då blir det lättare att forma tyget runt och få den bekväm. Om du inte vill klippa sönder någon behå finns det ju givetvis kup-inlägg att köpa.

Lycka till!

2 kommentarer:

  1. oj vad fint! kan man beställa en bikini från dig som du skräddarsyr för ett rimligt pris? :)

    SvaraRadera
  2. Tack :)... önskar att jag kunde. Men har inte sådana skils, det är en sak att sy till sig själv, när man kan prova hela tiden, och även så nöjer man sig med en del skavanker, men är inte bra på skräddarsömnad när det gäller plagg till någon annan...

    SvaraRadera