söndag 5 maj 2013

Tårtgarnering - En av alla mina hobbys.

Imorgon fyller jag år. Och idag har vi firat med tårtkalas här hemma. Jag älskar födelsedagar, eftersom det då finns en vettig anledning att baka tårta. Och än roligare än att baka tårtan är ju att garnera den. Så här kommer ett litet garneringstips från mig.

Tårtan är i grunden en sachertårta, som alltså är en chokladtårta med aprikoskräm i och chokladglasyr på. Och vad kan då passa bättre än ännu mera choklad? 


För att få till "choklad-ramen" runt kakan smälte jag choklad över ett vattenbad, sedan hade jag förberett en lång remsa med bakplåtspapper, (som jag kontrollerat innan att den räckte runt kakan) och ringlade helt enkelt ut chokladen på denna i ett fritt mönster. En viktig sak att tänka på är att inte göra det allt för tunt. Då kommer det antagligen bara gå sönder när du ska ta av papperet.

När chokladen är utringlad är det bäst att skynda sig och fästa den runt kakan, innan det stelnar. Sedan är det bara att ställa den kallt och vänta. 


Och medan du väntar är det ju perfekt att börja med marsipanrosorna. Jag valde att använda mandelmassa som jag blandade med florsocker, samt naturligt färgämne från rödbeta. För att få ut saften ur rödbetan går det lätt att bara riva den på minsta delen av ett rivjärn och pressa ur saften i mandelmassan. Arbeta sedan samman allt med florsockret.


Och rosorna får du till finast genom att bygga dem från mitten och sedan lägga till blad efter blad. De gröna bladen på tårtan kommer från mitt citrusträd, och är nog bäst att plocka bort innan tårtan skärs upp. Jag funderade också på om jag skulle sikta över florsocker innan servering, men sedan beslutade jag mig för att följa det fina uttrycket "less is more".


Och slutresultatet blev både gott och vackert, om man får vara lite självgod ;) (och det tycker jag man kan få vara i måttliga mängder).

1 kommentar:

  1. Det ser underbart ut, både att äta och titta på. :)

    SvaraRadera