onsdag 29 maj 2013

En fantastisk present... och den gudomliga nässelpastan.


När jag fyllde 25 år fick jag massor med fina presenter. En av alla fina presenter jag fick var en pastamaskin. Och idag var det äntligen premiärdags för den. Och vad passar då bättre i dessa gröna tider, än att slänga i lite nässlor i pastadegen? En fullkomlig succé blev det, om man frågar de inblandade.


Nässelpasta
När vi gjorde nässelpastan följde vi bara ett recept för spenatpasta, men istället för spenat hade vi i nyplockade nässlor istället. 

Ingredienser, ca 4-6 port.
3 ägg
150 g förvällda och avrunna nässlor
1, 5 - 2 cup durumvete
0,5 cup vetemjöl
0,5 tsk salt

Steg ett är att mixa nässlorna med äggen, med en stavmixer eller någon form av matberedare. Det är väldigt viktigt att nässlorna du använder är riktigt avrunna, annars kommer du behöva mer mjöl än vad som anges ovan. Mixa allt till en slät smet.

I en skål vid sidan om blandar du mjölen och saltet. Sedan häller du ut detta på en rengjord diskbänk och häller sedan äggsmeten över, vilket du arbetar samman till en smidig deg. Degen ska vara ganska hård och lite lätt klibbig, inte kletig. Fyll på med mer mjöl för rätt konsistens. När du fått till den konsistens du önskar fortsätter du arbeta degen ca 5 minuter. Efter det låter du den vila i ca 20-30 minuter.

Dela upp degen i ca 8 bitar. Det gör du för att få lagom stora bitar att pressa genom pastamaskinens valsar. Gör du färre bitar kommer det bara bli mer ohanterligt. Jag antar att alla pastamaskiner fungerar lite olika, men den jag fick har nio olika steg för att kavla ut degen så tunt som möjligt. Så först kavlas degen ut till långa tunga längder, sedan kan man välja om man vill göra smala spaghetti eller tagliatelle. Eftersom vi hade nässlor i degen tänkte vi att det var smidigast att göra lite bredare pasta så som tagliatelle, så att den håller ihop bättre då.


Allt eftersom vi blev klar med pastan lade vi den raklång på ett bakplåtspapper för att torka till lite medan resten av degen "bakades ut".

När allt kavlande och skärande är färdigt behöver pastan bara kokas några minuter i saltat vatten, sedan är den redo att avnjutas.


Hemmagjord pasta som denna gör sig riktigt bra med bara en klick smör, salt och peppar. Eller varför inte olivolja och pressad vitlök om du har det hemma. Oavsett hur så blev det en gudomligt god pasta, och efter det här kommer jag  nog sällan köpa pasta i butik. Hädanefter är det hemmagjort som gäller!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar