lördag 5 maj 2012

Hemmagjord sushi

Oftast när vi äter sushi brukar vi tillaga den själv. Det är riktigt roligt att göra, och man kan helt välja själv vad man vill ha i och på. Det krävs en del förberedelser innan man kan börja göra sina rullar, så helst ska man ha gott om tid.



Det första man bör göra är att koka riset. Det finns ett särskilt slags sushiris, som är riktigt kostsamt, men vi brukar använda grötris, vilket fungerar precis lika bra. Riset ska koka ca 10-12 minuter, tills det är mjukt, och medan riset kokar kan man koka ihop en vinägrett till riset. Den brukar vi göra på 3 delar vitvinsvinäger, en del socker, en del salt och en del vatten som vi värmer tills socker och salt löst sig i vätskan. Vill man kan man köpa färdig risvinäger istället!

Häll vinägretten över det varma riset, och låt det svalna. Medan riset svalnar kan man passa på att skära upp och förbereda fyllningen. Som fyllning kan man ha olika sorters grönsaker, och fisk om man så vill. Om man gör sushi med fisk är det viktigt att fisken varit fryst i minst ett dygn innan tillagning, för att minimera den lilla risken att få i sig någon parasit. En annan sak att tänka på när man väljer fisk är att den skall vara schysst fångad och inte rödlistad. För att veta att vild fisk är fångad på rätt sätt kan man titta efter om den är MSC-märkt.

När riset svalnat brer/trycker man ut det tunt på noriark, men lämnar en bit tom högst upp på arket.


Lägg sedan din valda "fyllning" som en rand längst ned på noriarket och börja rulla. Som rullhjälp använder vi en så kallad "sushimatta", vilket gör att man får jämt tryck över hela rullen, och att norin inte går sönder. Men är man försiktig fungerar det lika bra utan mattan.


När du rullat nästan ut till kanten, stannar du upp och stryker lite vatten längst ut på norin, så att den kan fästa ihop bra vid skarven. Låt den färdiga rullen vila, medan du börjar med nästa smaksensation!


När alla rullar är färdiga är det dags att skära upp dem i lagom stora munsbitar. Då är det viktigt att ha en riktigt vass kniv så att man inte trycker sönder sushin.

Servera sedan med wasabipasta, japansk soya (eller kinesisk soya blandat med vatten) och gari (inlagd ingefära) om du så vill.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar