tisdag 4 juni 2013

När regnet öser ner....


Regnväder är inte så dumt som man kan tro. För när regnet öser ner kan man vara inne och baka delikata bullar istället. Sist jag bakade bullar var nog på kanelbullensdag, alltså i oktober. Så det var på tiden att det blev av igen.


Men när regnet öser ner vill man inte gå till affären och köpa de där ingredienserna som man saknar... som mjölk till exempel, som var mitt fall. Då googlar man istället och upptäcker att man minsann kan baka bullar utan mjölk. Mjölken kan man nämligen byta ut mot vatten samt ett ägg. Tack och lov har jag i alla fall som vana att alltid ha ett jästpaket liggandes i kylen, för jästen skulle varit svårare att ersätta. 

Ingredienser
50 gr jäst
150 gr smör
5 dl vatten
1 uppvispat ägg
0,75 dl socker
1,5 tsk kardemumma
1 tsk salt
12-15 dl vetemjöl

Kanel, socker, smör, pärlsocker och ägg till fyllning och dekoration.

Smält smöret i en kastrull på spisen (eller i micron om du äger en sådan) häll sedan på vatten och försök få det så nära fingervarmt som möjligt. Smula sönder jästen i en bunke och häll sedan på en del av degvätskan. Ha i salt, socker och kardemumma och blanda väl så att jästen rörs ut. Häll sedan på resten av vätskan samt det uppvispade ägget. Tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget. Rör kraftigt så att glutentrådar bildas. Ca 12 deciliter mjöl bör vara lagom till första jäsningen. När degen är glansig och släpper från kanterna strör du lite mjöl runt den och låter den jäsa i övertäckt bunke, ca 30-45 min.

När den jäst klart delar du degen i 4 lika stora delar och börjar baka ut. Det finns många sätt att baka ut dem på, men jag föredrar nog ändå det traditionella snurrorna. 

Efter utbakning ska bullarna jäsa igen, ca 30 minuter. Sedan penslar du dem med ägg och strör på pärlsockret just innan gräddning. Grädda sedan i 250 C i 5-10 minuter (beroende på bullarnas storlek). Plåten skall vara i mitten av ugnen så att de får en jämn gräddning. Ta ut och låt svalna på bakgaller en stund.

Så... det här är bara en av alla fantastiska saker man kan göra när regnet öser ner!

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar