Nu i veckan fick jag lära mig att laga en ny maträtt, av en berest vän som ätit detta i Japan.
Jag älskar att upptäcka nya maträtter från olika kulturer, men då jag inte rest så mycket känner jag heller inte till alla läckerheter man lätt kan tillaga hemma. Som denna "japanska raggmunk", med kål istället för potatis. Okonomiyaki heter rätten, och här har jag tillagat den på mitt eget lilla vis, med tillbehör som jag tyckte kunde passa.
Okonomiyaki
Till en portion behöver du:2 dl finstrimlad vitkål
1 hackad salladslök
4 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk vatten
1 ägg
salt
Blanda ihop vetemjöl, salt, bakpulver och vatten. Rör sedan ned ägget och tillsätt därefter salladslöken och den finstrimlade vitkålen. Blanda väl. Stek den sedan, som en tjockare raggmunk, på medelvärme i smör eller olja. Kålen ska bli mjuk innan den är färdig.
Tillbehör: Tydligen kan denna rätt serveras med alla möjliga tillbehör. Men vanligt är i alla fall att det serveras med en speciell sås, okonomiyaki sås, majonäs, och ev. bacon och räkor. Jag föredrog en vegetarisk variant och stekte champinjoner och lök till.
Okonomiyaki sås
3 msk ketchup
1 tsk soya
1 msk worcestershire sauce
Stekta champinjoner med lök: Jag gjorde mig en egen "topping" genom att hacka och steka charlottenlök, vitlök, salladslök och champinjoner i smör, tills de mjuknat och fått fin färg. Detta kryddade jag enbart med salt och peppar.
Servering: När okonomiyakin är färdigstekt, servera den varm och lägg på fyllningen ovanpå och ringla över såsen. För lite extra nötig smak hade jag ruccolasallad till och rostade sesamfrön som jag strödde över. Mycket gott.
Den här rätten är otroligt god och enkel att göra, och därför något jag tänker låta mina elever tillaga på hemkunskapen.
Tack B, för fin inspiration!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar