onsdag 2 januari 2013

Hemmagjorda Lyckokakor

På självaste nyårsafton fick jag den briljanta idén om att göra egna lyckokakor, eller fortune cookies, som de också kallas. Jag hade ingen aning om hur man skulle göra, men efter lite googlande och efter ett youtube-klipp senare var jag vis nog att testa själv. Och, med facit i hand, så var det svårare att hitta passande texter till kakorna, än att göra själva kakan.


Här kommer en snabbguide:

Första steget är såklart att skriva de texter som kakorna ska innehålla. Vi valde att ha kända citat och ordspråk som vi tyckte var passande för ett kommande år.





Ingredienser:
 2 äggvitor
1 tsk valfri smakextrakt (ex arrak, vanilj) jag tog hälften hälften.
1 dl socker
1 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk olja

Börja med att sätta ugnen på 200 grader och smörj en plåt med lite olja (teflonplåt är fördelaktigt). Och, det är viktigt att det inte är för mycket olja, det räcker att ta ett oljat hushållspapper och dra över plåten, annars kommer lapparna i kakorna bli oljiga. När det är förberett är det dags att göra smeten.  Vispa först ihop äggvitan med smakextrakten, tillsätt sedan socker och vetemjöl, salt och olja. Rör till en jämn smet.



Tag en klick smet med en sked och sprid ut i en cirkel på en plåt som ovan. Det skall vara ganska tunt lager, och två kakor per gräddning är lagom för att du ska hinna forma kakorna medan de är varma. Grädda nu dessa i mitten av ugnen tills de börjar få färg i kanterna, då är de klara att tas ut. Innan du börjar grädda kakorna är det också bra att ta fram en skål och en muffinsplåt, som kommer att behövas när kakorna formas.


Ta upp kakan från plåten med hjälp av en stekspade. Den är så klart enormt varm, så är du känslig för värme kan det vara bra att ha någon form av plasthandske. Lägg nu lappen på "undersidan" av kakan och vik ihop kakan på mitten, som en pirog. Pressa ihop kanterna med fingrarna, men resten av kakan ska vara bullig.


Ta hjälp av kanten på en skål för att ge kakan dess böjda form. "Fixera" sedan kakorna i en muffinsplåt tills de helt stelnat.

Lyckokakor är en fin present att ge bort, och ett trevligt partytrick och stämningshöjare på självaste nyårsafton. Kanske tillsammans med en flaska mousserande?


1 kommentar: