lördag 3 maj 2014

En god soppa

Oj, så tiden går fort. Har helt glömt bort bloggen och tiden för den delen också. Vi har varit fullt upptagen med annat, så som att jobba, ta en tur till Prag och en till stugan, vårstäda, kolla på hus, läsa böcker och vila så klart.

Men nu i helgen har vi satt fart och städat rent lägenheten. Och jag har också tagit fram symaskinen och dragit igång några syprojekt som ska avslutas i rasslande fart.

När allt är rent och fint blir lusten också större att baka och laga mat, och sedan njuta i lugnt och ro. Igår trollade vi fram en grön ärtsoppa med hembakat bröd. Till det serverades en alkoholfri mojito, mums!

 
Grön ärtsoppa

1,5 msk rapsolja 
1 gullök
1 liten morot
2 vitlöksklyftor
4 dl vatten
1 buljongtärning - kyckling eller grönsaks
ca 250 gr gröna ärtor (frysta)
en rejäl skvätt grädde
4 dl mjölk
0,5-1 tsk wasabi
2 krm peppar
1 krm salt
En valfri mängd klippt persilja, tabasco, worcestershiresås och pressad citron

Hacka löken och riv morot och vitlök fint och fräs i olja till det mjuknat. Häll på vatten och lägg i en buljongtärning, koka upp. Lägg i ärtorna och koka dem mjuka - ta av från spisen och mixa till en slät soppa. Sätt tillbaka soppan på medelvärme och ha i grädde, mjölk och wasabi. Rör gärna ut wasabin i lite mjölk innan för att undvika klumpar. Smaksätt sedan med salt och peppar och ev. mer grädde om så önskas. Runda av med lite tabasco, worcestershiresås, samt pressad citron för att väga upp den söta smaken från ärtorna.

Servera med nybakat bröd med vitlökssmör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar