söndag 22 september 2013

Den sista skörden


I helgen var vi då äntligen i stugan i Hälsingland igen. Där har vi tagit upp potatisen, morötter och rödbetor. Plockat äpplen i massor, tre olika sorter, och även håvat in de sista lingonen för säsongen.

 
Morgondimma och minusgrader under nätterna förvandlar landskapet med ängarna till  rena sagolandskap. Och äntligen fick vi känna av den krispiga, fräscha hösten som vi saknat och längtat till. Dock blev det mer brådska med att få upp alla grödor ur jorden och plocka de sista bären. 



Av äpplena vi plockade får vi se om det blir äppelkaka, must eller mos. Eller varför inte äta dem som de är och ta med till jobbet och bjuda? Kyl och frys är ändå överfulla med olika sorters sylter och marmelader.  


Skörden vi fick ihop var liten men naggande god. Och vi skämtade om att potatisen skulle räcka en hel vinter... om vi äter enligt GI-metoden. Vi får väl se, ett tag fram över räcker det i alla fall, när vi bara är två personer.


Hade vi bara varit i stugan mer i sommar och vattnat och gallrat hade skörden varit större, men till nästa år har vi redan gjort planer på nya grönsaksland, som är mer soldränkta, och kanske att vi bygger någon form av polytunnel för mer exotiska grönsaker. Det är trots allt zon 5 vi odlar i. Jag är redan taggad för vår och odlingstider, även om vinter ska bli mysigt det med.


Äppelskörden var imponerande stor i år. Den bästa jag kan komma ihåg. Äpplena vi har där har sällan hunnit mogna, men efter denna fina sommar och varma höst var de otroligt smakrika och välväxta. Inte mycket skorv eller maskätet heller. Sådan lyx!

Men nog märktes det att det var årets sista skörd. Frost och gula löv. Både frukt och bär börjar frysa sönder. Det enda som är kvar nu är trattkantarellerna, och de står nog pall drygt en månad till.

Nu är det dags att sova och ladda för en ny jobbvecka, så får vi se vad nästa helg har att bjuda på.
Godnatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar