Den finns en sådan inspirerande kvinna på mitt jobb. Hon vet att jag är
intresserad av naturen och växter och kommer därför alltid med idéer och
tips, och delar med sig av sådant hon läst som hon tror kan vara av
intresse för mig.
För några veckor sedan kom hon och berättade att hon hade hört på radio
om att man kunde göra maskrossirap genom att koka maskrosblomma, vatten
och socker, och det skulle tydligen smaka nästan som honung.
Redan samma dag plockade jag mig ett gäng maskrosblommor på väg hem från
jobbet, och stannade till vid en bänk och rensade rent dem. Sen bar det
raka vägen hem för att koka. Och oj så gott det var!
Gör så här:
Tag lika mycket blommor (viktigt att det bara är det gula från blomman,
annars blir det bittert) som vatten och koka i ca 5-10 min, så att
vattnet drar i sig av blommorna.
Sila sedan bort blombladen och mät upp vätskan. Häll tillbaka i
kastrullen och ha sedan i dubbelt så mycket socker som vätskan. Koka en
bra tag, tills den börjar tjockna. Gör ett konsistenstest genom att
hälla några droppar av sirapen på ett kallt fat. När du tycker den har
önskad konsistens är det dags att tappa upp på rena burkar.
Sirapen är kanongod till pannkakor, i teet, på scones och även att pensla på grönsaker och grilla.
Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar