söndag 11 november 2012

Den godaste pumpasoppa jag ätit...


Igår lagade jag och en vän pumpasoppa. Jag har aldrig tillagat vanlig pumpa tidigare, förr utom butternut squash. Vi skippade att följa något recept, utan gjorde som vi tyckte och hade i det vi trodde skulle passa. Eftersom min vän hade det lite krassligt med rymliga kastruller delade vi upp det hela i två kastruller, och passade då på att smaksätta dessa lite olika. Den ena kryddades åt curryhållet och den andra med rosmarin. Den vinnande soppan blev den med rosmarin, helt klart. Men båda var riktigt smakliga. Riktiga mästerkockar, eller?




Eftersom vi inte hade något recept och inte skrev ned det vi hade i, kommer det nog bli svårt att återskapa denna soppa, men nedan är ungefärliga mått och ingredienser som vi hade i (med reservation för att jag glömt något).

Pumpasoppa med rosmarin och chili

en halv charlottenlök
en halv gul lök
1-2 vitlöksklyftor
smör
ca 500 g riven pumpa
1 grönsaksbuljongtärning + vatten
en röd chili
ingefära
rosmarin
svartpeppar
tabasco
salt
matlagningsgrädde
creme fraiche

Hacka löken och fräs den i smör. Ansa pumpan och riv den på den grövsta sidan på ett rivjärn. Stek den kort med löken och tillsätt sedan ett antal deciliter vatten och en buljongtärning. Ta ur kärnorna ur chilin och skiva upp den, riv sedan ingefäran och tillsätt båda i soppan. Krydda med svartpeppar, salt och ett rejält knippe rosmarin. Låt koka i ett bra tag tills pumpan nästan är sönderkokt. Smaka av och fyll på med det du tycker saknas (tabasco?). Tillsätt grädde och en till klick av smöret. Servera direkt efter att den kokat upp på nytt.

Servera med creme fraiche och toppa med kryddor och eventuellt några droppar tabasco.

Smaklig måltid (och tasty meal as well).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar