söndag 9 februari 2014

Ett första försök - Surdegsbröd nr. 1

Det första surdegsbrödet vi nu gjort blev ett "man tager vad man haver"-bröd, där vi helt enkelt bakade på det mjöl som fanns hemma. Så det blev en blandning av rågmjöl, vetemjöl och durum-vetemjöl. I brist på fantasi kallar jag det surdegsbröd nr. 1.


Surdegsbröd nr. 1
Med all jästid tar detta bröd ungefär ett dygn att baka, men arbetsinsatsen är minimal, det är bara tiden du behöver.  Ett tips är att börja baka detta bröd på eftermiddagen/kvällen.

Steg 1
Blanda dessa ingredienser i en bunke och låt stå i fem timmar.

1 dl av denna surdegsgrund
1 dl ljummet vatten
1 dl grovt rågmjöl

Efter fem timmar, fyll på med:
1 dl ljummet vatten
1 dl grovt rågmjöl

Låt nu stå 10 timmar, alternativt över natten.

Steg 2
Nu är det dags att börja med degen.

Du behöver:
5 dl vatten
1 msk sirap
1 msk salt
5 dl grovt rågmjöl
3 dl durum-vetemjöl
6 dl vetemjöl

Rör i 5 dl ljummet vatten i din surdeg, samt salt och sirap och rör om. Tillsätt allt rågmjöl och rör till en smidig smet. Arbeta sedan in durumvetet, 1 dl i taget. Det är här viktigt att "slå" och arbeta med degen så att glutentrådar bildas. Sedan fortsätter du på samma vis med vetemjölet, med 1 dl åt gången tills du har en smidig deg. Täck med mjöl och lämna att jäsa med duk över, i ca 4 timmar.

Efter jäsning, ta upp degen på mjölad bänk och knåda lätt och forma till en slät, stor bulle. Mjöla in och täck med duk. Låt nu jäsa i ytterligare 3 1/2 - 4 timmar.

Grädda långt ned i ugn, i över och undervärme. Om du vill kan du skära några skåror med en vass kniv i brödet, precis innan du sätter in det i ugnen.

Grädda först 10 minuter i 250°C, sänk sedan temperaturen till 225°C och grädda ytterligare ca 35 minuter. Låt svalna på bakgaller. Brödet blir bäst om det får vila i påse under natten innan det skärs upp.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar