söndag 13 oktober 2013

Pumpapaj - Pumpkin pie




Pumpapaj

Pajskal
150 gr smör
4,5 - 5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
1 dl vatten

Fyllning
4 medelstora ägg
3 dl grädde
5 dl pumpapuré (kokad pumpa, avrunnen och mixad)
1 dl mörkt muscovadosocker
1 dl strösocker
1,5 tsk kanel
2 krm kryddnejlika - malen
1 krm salt
1 tsk riven ingefära
(har du lite pepparkakskrydda kan du ha i lite av den med!)

"Smula" ihop alla ingredienser förutom vattnet till pajdegen. När du finfördelat allt väl tillsätter du kallt vatten och arbetar snabbt ihop till en deg. Kavla ut till en cirkel på bakplåtspapper och vänd över i en stor springform. Fixa till kanterna och nagga botten med en gaffel. Förgrädda i 160 grader i 10 min. Börja med fyllningen.

Vispa samman ägg, grädde, socker och alla  kryddor. Tillsätt pumpapuren och rör samman. Häll fyllningen i formen och grädda pajen i ca 40 minuter i 200 grader. Låt stelna/kallna.

(All fyllning fick inte plats i pajskalet för oss, då kanten på pajen sjönk ner för mycket vid gräddning, därför hällde vi över lite smet i silikonmuffinsformar och gräddade vid sidan av) 

Garnera med blåbär, lingon och rostade nötter. Ringla över lönnsirap och servera! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar