onsdag 16 oktober 2013

Nyttiga Chokladbollar

Nu blir det mycket recept här på bloggen. Jag provar en del nya recept och just detta har jag provat ut till en hemkunskapslektion. Nu är vi inne på näringsläran och att kunna planera bra kost till personer med olika behov. Det här receptet ska eleverna få testa på och sedan ska vi kolla upp vilka näringsämnen som finns i dem och jämföra med "vanliga" chokladbollar, för att se skillnaden. Jag vill att de ska lära sig att det inte är fel att äta fika eller så då och då, men ändå se vilka fördelar det har med att vara medveten om näringsinnehåll och se till så att man får i sig så många nödvändiga näringsämnen som möjligt. Och att det faktiskt finns "nyttigt" fika också.

Dessa chokladbollar innehåller bland annat rapsolja, som innehåller de essentiella fettsyrorna alfa-linolensyra och linolsyra (omega-3 och omega-6) vilket är något som kroppen inte kan bilda själv utan något vi måste få i oss från kosten. Jämfört med vanliga chokladbollar som oftast innehåller smör, med mättat fett i så är detta ett bättre alternativ.

Nyttiga Chokladbollar - ca 10 st

100 g dadlar utan kärna
1 msk rapsolja
1-2 msk kakao

½ dl havregryn (gärna fiber)
1 dl kokosflingor att rulla dem i

Kör alla ingredienser i en matberedare till en slät massa. Rulla bollarna i kokos (gärna med blöta händer för att inte smeten ska fastna på dina händer). Ställ i kyl eller frys en kort stund. Servera till en kopp rykande kaffe.

Här kommer då näringsinnehållet för 1 sats av dessa chokladbollar

565 kcal/sats - 56 kcal st (kalorier är dock inget jag tar upp med eleverna)
23 gr fett
79 g kolhydrader
7 gr protein
Jag tänkte lägga till lite mer detaljerat innehåll på vitamin- och mineralfronten samt kanske ett jämförande innehåll för chokladbollar.  men får se när det blir av...

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar