onsdag 17 juli 2013

Fyller på alla förråd.


Sommaren är underbar. Det är bara att konstatera. David och jag har precis kommit hem från en gotlandsresa fylld med friluftsliv och vandring. 11-12 mil har traskats och mycket vackra vyer har setts. Men trots det är det så skönt att landa hemma några dagar. Bara att sova i sin egen säng, och inte på det tunna liggunderlaget som tältet erbjöd, känns enormt lyxigt. Och för att inte tala om att ha rinnande vatten i kranen. Och nu har hamstringssäsongen dragit igång på allvar. Tidigare har vi plockat hjortron och gjort sylt, och nu är skogen full av blåbär och i dikeskanterna finns smultron. En och annan kantarell har också börjat titta upp ur jorden, och kvällens skyfall kommer göra dem gott.

I stugan hänger kvistar med brännässlor på tork, vilket ska smulas ned till ett fint pulver att göra nyttiga smoothies av, och örter ska plockas till att göra te. Sedan mognar lingonen och förhoppningsvis blir det en bra svampsäsong också.

Det är så kul att kunna plocka sina råvaror från naturen. Har vi tur växer potatisen, morötterna och rödbetorna sig fina uppe i stugan också, så kan vi få skörda dessa till hösten och njuta av. En lycka vore att få tag på älgkött också, kanske till att göra egen korv??

Det är bara att tacka och ta emot av allt som erbjuds. Här ska saftas och syltas, torkas och frysas och ta tillvara vad som går inför vintern, för det känns så otroligt lyxigt att kunna ta fram sina egenplockade bär till morgongröten i december, och göra en god svampstuvning när svampsäsongen för längesedan är över.

Så vänner, ut och ta vad naturen erbjuder, och tack Sverige för den underbara allemansrätten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar